Amsterdam,
29
juni
2023
|
11:47
Europe/Amsterdam

Vesteda steekt stokje voor omkopingspogingen en ongewenste druk van kandidaat-huurders

Verhuurmedewerkers van Vesteda worden steeds vaker geconfronteerd met pogingen tot omkoping, ongewenste druk en zelfs bedreiging via sociale media. Vooral de krappe verhuurmarkt zorgt voor dergelijke excessen in huurdersgedrag. Om duidelijk te stellen dat dit soort gedrag niet wordt geaccepteerd, vermeldt Vesteda sinds kort op haar website dat dit leidt tot het volledig stopzetten van het contact met een kandidaat-huurder.

Heldere selectiecriteria
Vesteda ontvangt maandelijks zo'n 10.000 reacties op een gemiddeld huuraanbod van 400 woningen per maand. In Amsterdam en andere grote steden ligt het gemiddelde aantal reacties per woning vaak nog veel hoger. Vesteda hanteert geen wachtlijsten, maar stelt duidelijke selectiecriteria op basis van inkomenseisen, verhuurstartdatum, volledigheid van noodzakelijke documentatie en huishoudsamenstelling. Als meerdere kandidaten aan deze criteria voldoen, geldt de datum en het tijdstip waarop de bezichtiging van de huurwoning is aangevraagd.

Ongewenst gedrag
Door de krappe verhuurmarkt krijgen verhuurmedewerkers steeds vaker te maken met kandidaat-huurders die geld bieden om voorrang te krijgen. Deze bedragen lopen op tot 5.000 euro per keer. Daarnaast circuleren namen en e-mailadressen van verhuurmedewerkers in besloten app-groepen en op sociale media met de oproep om hen rechtstreeks te benaderen voor een huurwoning. Ook worden medewerkers persoonlijk benaderd via hun sociale media-account waarbij druk wordt uitgeoefend om een woning te verhuren. Vesteda heeft in overleg met alle verhuurmedewerkers besloten om het contact met dergelijke kandidaten stop te zetten en dit ongewenste gedrag intern te melden. Sinds kort staat dit beleid ook op de externe website.

Huurdersvoordracht
Sinds 1 april 2022 is het bij Vesteda al niet meer mogelijk is om als vertrekkende huurder zelf een kandidaat-huurder voor te dragen voor een vrijkomende woning. Deze beleidswijziging werd ook genomen vanwege ongewenst gedrag, namelijk het vragen van hoge overnamesommen en sleutelgeld door vertrekkende huurders.