Amsterdam,
24
maart
2022
|
15:38
Europe/Amsterdam

Vesteda stopt met huurdersvoordracht

Vanaf 1 april 2022 biedt Vesteda alle vrijkomende huurwoningen weer aan via haar website. Hierdoor is het niet langer mogelijk om als vertrekkende huurder zelf een kandidaat-huurder voor te dragen voor de vrijkomende woning. Deze beleidswijziging heeft twee redenen: het vergroten van het openbare woningaanbod en het voorkomen van verzoeken om sleutelgeld door vertrekkende huurders.

Al vele jaren staat Vesteda vertrekkende huurders toe om zelf een nieuwe kandidaat aan te dragen voor de huurwoning. Deze zogenaamde huurdersvoordracht was oorspronkelijk bedoeld om een soepele overdracht van de huurwoning mogelijk te maken: Vesteda hoefde geen nieuwe kandidaten te werven en de vertrekkende en nieuwe huurders konden samen afspraken maken over de overname van bijvoorbeeld een laminaatvloer of gordijnen. Hoewel alle betrokkenen lange tijd zeer tevreden waren over deze werkwijze is besloten om te stoppen met de huurdersvoordracht.

Meer openbaar aanbod van huurwoningen

Een eerste reden om te stoppen met de huurdersvoordracht is dat alle vrijkomende woningen vanaf 1 april weer ‘op de markt’ verschijnen. Hierdoor heeft iedereen evenveel kans om een woning te kunnen huren. Inmiddels werd namelijk bijna 25% van onze vrijkomende woningen via-via verhuurd, waardoor deze woningen nooit op de website werden aangeboden. Een kandidaat-huurder die niemand met een vrijkomende huurwoning kent, vist hierdoor veel vaker achter het net. Vesteda vindt het in een krappe woningmarkt eerlijker om alle beschikbare woningen openbaar aan iedereen aan te bieden.

Overnamesom is steeds vaker verkapt sleutelgeld

Een tweede reden om te stoppen met huurdersvoordracht is dat er de laatste tijd steeds vaker klachten kwamen van kandidaat-huurders. Na analyse van binnenkomende klachten bleken gevraagde overnamekosten niet altijd in verhouding te staan met de waarde van de spullen. Een vertrekkende huurder vroeg via social media bijvoorbeeld een overnamesom van 11.000 euro voor een laminaatvloer en enkele tweedehandsmeubelen. Uiteraard kan een kandidaat-huurder altijd weigeren om dergelijke spullen over te nemen. Maar tegenwoordig stelt de vertrekkende huurder steeds vaker het betalen van een riante overnamesom als voorwaarde om bij Vesteda te worden voorgedragen als kandidaat-huurder. In die gevallen is er sprake van een verkapte en dubieuze manier om sleutelgeld te vragen. Vesteda distantieert zich nadrukkelijk van deze handelswijze en stopt ook om die reden met de mogelijkheid om kandidaat-huurders voor te dragen.

Huurdersvoordracht blijft in enkele gevallen mogelijk

In het hoge huursegment van huurwoningen met een kale huurprijs vanaf 1.400 euro per maand blijft het wél mogelijk om zelf een nieuwe huurder aan te dragen. In dit huursegment is veel meer aanbod en komt verkapt sleutelgeld nauwelijks voor.