Amsterdam,
14
april
2023
|
09:00
Europe/Amsterdam

Vesteda review 2022

Rendement onder druk door veranderende marktomstandigheden en aankomende regulering

Op 12 april publiceerden wij ons Jaarverslag 2022.

Vesteda liet in 2022 solide operationele resultaten zien, onder meer door te blijven investeren in duurzame en betaalbare woningen en door de kosten onder controle te houden. De portefeuille was bijna volledig verhuurd en de huurderstevredenheid liep op tot 7,1. Hiermee presteerde Vesteda 20 basispunten beter dan de benchmark. Tot slot werden 248 betaalbare nieuwbouwwoningen toegevoegd aan onze portefeuille.

Onze duurzaamheidsinspanningen zijn opnieuw beloond met een GRESB-rating van 5 sterren en op basis van de nieuwe BREEAM-NL In-Use woningen-richtlijn is vrijwel de volledige woningportefeuille van 27.500 woningen in één keer gecertificeerd.

Het kabinet heeft plannen aangekondigd voor verdere regulering van het middenhuursegment, die uiteraard een negatieve impact hebben op Vesteda. Na meerdere jaren van positieve herwaarderingen van onze portefeuille, keerde de markt vorig jaar en was er in het derde en vierde kwartaal sprake van negatieve herwaarderingen die resulteerden in een negatief totaalrendement.

We nodigen u graag uit om meer te lezen over de ontwikkelingen in 2022 en onze resultaten in ons online jaarverslag op www.vestedareport.com (Engelstalig).

Over Vesteda

Over Vesteda

Vesteda is een woningbelegger en -verhuurder die zich richt op duurzame en betaalbare woningen in het middensegment. Vesteda belegt gelden van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars. De verhuurportefeuille omvat circa 28.000 woningen met een totale waarde van 9 miljard euro. De woningen van Vesteda liggen vooral in economisch sterke gebieden en grootstedelijke regio’s in Nederland.