Amsterdam,
28
april
2020
|
09:00
Europe/Amsterdam

Huurdersbrief Vesteda over huurprijsbeleid 2020

Vesteda ondersteunt huurders die door de coronacrisis in acute financiële problemen komen met een maatwerkoplossing, naast een aantal generieke maatregelen. Zo beperkt Vesteda op 1 juli de huurverhoging voor alle huurders. Een huurdersbrief met deze informatie wordt dit jaar toegevoegd aan de jaarlijkse huurverhogingsbrief, die in deze periode aan alle Vesteda-huurders wordt verstuurd.

Maatregelen
Vesteda stuurde op 25 maart al eerder een bericht aan alle huurders over passende maatwerkoplossingen voor huurders in acute financiële problemen. Naast maatwerk, zoals uit- of eventueel zelfs afstel van een huurbetaling, neemt Vesteda ook andere maatregelen in acht. Zo vindt er bij huurbetalingsachterstand geen gedwongen huisuitzetting plaats en worden er geen incassokosten opgelegd; een tijdelijk huurcontract wordt waar mogelijk verlengd. “En als huurders contact zoeken met een ander probleem, vinden we ook een oplossing”, zegt Astrid Schlüter, directeur Operations. “Dat blijft zo.”

Solidariteit als uitgangspunt
Vesteda kiest bewust voor individuele maatwerkoplossingen voor huurders met acute financiële problemen. “In deze tijd ligt onze focus inderdaad vooral op deze huurdersgroep. Solidariteit is daarbij ons uitgangspunt. Het coronavirus brengt namelijk niet alleen maatschappelijke onrust, maar ook financiële onzekerheid voor een deel van onze huurders”, aldus Schlüter. Na onze oproep van 25 maart zochten 250 huurders contact, vooral zzp’ers en ondernemers. Dat is 1% van onze huurders. Schlüter: “Dit aantal zal ongetwijfeld verder oplopen als de corona-maatregelen langer duren, maar het goede nieuws is dat het overgrote deel van onze huurders nog steeds een regulier inkomen via werk of pensioen heeft.”

Beperkte huurverhoging
Vesteda wil huurders met een regulier inkomen niet vergeten. Zij ondervinden weliswaar geen acute huurbetalingsproblemen, maar ook hen wil Vesteda tegemoetkomen. Om die reden wordt op 1 juli de huur verhoogd met een lager percentage dan contractueel is afgesproken: Schlüter: “Voor gereguleerde huurwoningen geldt alleen een inflatiecorrectie; voor geliberaliseerde huurwoningen wordt de huur verhoogd met inflatie + maximaal 1%. Investeerders, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, nemen hierdoor bewust genoegen met een lager rendement en nemen hiermee hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Huurbeleid
In Nederland kan de huurprijs van een woning maar één keer per jaar worden verhoogd. Huurders met een gereguleerd huurcontract moeten vóór 1 mei worden geïnformeerd over de huurverhoging. Bij Vesteda vindt de jaarlijkse huurverhoging plaats op 1 juli. Dit jaar ziet Vesteda voor het derde jaar op rij af van een maximale huurverhoging. Een gezond rendement is van belang omdat pensioenfondsen en verzekeraars met de inkomsten vanuit de huur(verhoging) zorgen voor een waardevast inkomen voor gepensioneerde medewerkers in onder meer het onderwijs, de zorg en bij de overheid.

Met dit huurprijsbeleid schaart Vesteda zich achter het gezamenlijke statement dat door de brancheorganisatie van institutionele beleggers is opgesteld.