Amsterdam,
20
november
2023
|
08:54
Europe/Amsterdam

ABP vergroot belang in Vesteda en maakt Rotterdams nieuwbouwcomplex mogelijk met voorrang voor kandidaten met een maatschappelijk beroep

Pensioenfonds ABP heeft haar belang in Vesteda maximaal vergroot naar 33%. De investering van ABP heeft het mogelijk gemaakt dat project Zuiderhof in Rotterdam door Vesteda kon worden aangekocht. De woningen zullen met voorrang worden verhuurd aan kandidaten met een maatschappelijk beroep, waaronder leraren, politieagenten en zorgmedewerkers. Vesteda ontstond in 1998 uit de woningportefeuille van ABP, sindsdien is ABP de grootste investeerder.

Chantal Zeegers, Wethouder Klimaat, Bouwen en Wonen: “Goed nieuws dat op deze bijzondere plek in Vreewijk, waar vroeger de Daniel den Hoedkliniek stond, vanaf nu hard kan worden gebouwd aan nieuwe woningen. We hebben er met elkaar alles aan gedaan om door te kunnen bouwen. Het project draagt bij aan een betere mix aan typen woningen in de wijk, ook in het middeldure huursegment.”

Harmen van Wijnen, bestuursvoorzitter ABP: “ABP wil samen bouwen aan goed pensioen in een leefbare wereld. Nederland heeft een woningentekort en ook onze deelnemers ervaren dat. We investeren al decennialang in Vesteda en als vertrouwde partners zijn we gaan zoeken hoe we kunnen bijdragen aan oplossingen. En met succes. Via onze extra investering in Vesteda realiseren we betaalbare huurwoningen waarbij onze deelnemers voorrang krijgen. Een aantrekkelijke langetermijninvestering die zich uitbetaalt in goed pensioen en woningen voor onze deelnemers.” 

Gertjan van der Baan, CEO van Vesteda: “Wij zijn er trots op dat onze investeerder van het eerste uur het mogelijk maakt om meer betaalbare huurwoningen te bouwen in Nederland en tegelijkertijd liquiditeit biedt in het fonds. Dank aan alle betrokken partijen die dit mogelijk maakten.” 

Over project Zuiderhof 
Vesteda heeft project Zuiderhof van ontwikkelaar Focus on Impact en aannemer Dura Vermeer verworven. Het project maakt onderdeel uit van tuindorp Vreewijk en stadsdeel Feijenoord in Rotterdam-Zuid. Het project bestaat uit 160 twee-, drie- en vierkamerappartementen, variërend van 48 tot 112 m2. Volgens huidige planning kunnen deze middenhuur- en vrijesectorappartementen in 2026 worden verhuurd. De huurprijzen van de middenhuurappartementen voldoen aan de voorwaarden van de gemeente Rotterdam en liggen tussen 808 en 1.075 euro per maand (prijspeil 2023). De appartementen worden met voorrang verhuurd aan kandidaten met een maatschappelijk beroep, waaronder leraren, politieagenten en zorgmedewerkers, die hun pensioen bij het ABP hebben ondergebracht. Op woensdag 22 november vindt de feestelijke start bouw plaats.