Amsterdam,
04
juli
2022
|
10:40
Europe/Amsterdam

Vrijwel alle Vesteda-woningen hebben op 1 juli een verplichte rookmelder

Vanaf 1 juli 2022 is het wettelijk verplicht om in een woning op elke verdieping met een verblijfsruimte een rookmelder te hebben. In de afgelopen maanden werden elf verschillende leveranciers gevraagd om rookmelders in de huurwoningen van Vesteda te plaatsen. Dit betrof woningen waar in het verleden nog géén rookmelders waren aangebracht. 

Vrijwel alle huurders reageerden positief op de aankondiging dat er rookmelders in hun woning zouden worden geplaatst en werkten hieraan van harte mee. Hierdoor konden de elf leveranciers het grootste deel van hun werkzaamheden voor 1 juli afronden. Bij één complex worden rookmelders in de komende weken nog aangebracht, omdat de ingeplande verduurzamingswerkzaamheden werden uitgesteld.

Met een kleine 3% van de huurders is nog geen afspraak voor het plaatsen van rookmelders tot stand gekomen. De redenen hiervoor zijn dat het (nog) niet is gelukt om contact te krijgen met deze huurders, dat er nog afspraken staan ingepland of dat huurders hebben aangegeven dat ze zelf al rookmelders hebben aangebracht. Huurders in wiens woning nog geen rookmelders zijn geplaatst kunnen dit via een reparatieverzoek (in de woning, hal/gang /entree /trap) op het huurdersportaal Mijn Vesteda melden.

Voor het goed onderhouden van de rookmelder is het noodzakelijk om deze stofvrij te houden door de buitenzijde één à twee keer per jaar te stofzuigen. Een rookmelder heeft een minimale levensduur van tien jaar. Vanaf volgend jaar worden de oudste rookmelders langzamerhand vervangen.