Amsterdam,
07
februari
2019
|
16:20
Europe/Amsterdam

Vesteda waardeert Nederlandse woningbeleggingsmarkt met een 7,9

Woningbelegger Vesteda waardeert de huidige marktomstandigheden voor woningbeleggers in Nederland met een 7,9. Dit is de overall-score van de Housing Market Indicator (HMI). De Nederlandse woningmarkt kent nog steeds een positieve ontwikkeling wat terug is te zien in de toename van de HMI ten opzichte van de 7,6 uit het eerste kwartaal van 2018.

De huidige score van 7,9 wordt gedreven door een aantal gunstige economische factoren en door de ontwikkelingen op de woningmarkt. Tegelijkertijd zijn er duidelijke aandachtspunten op het vlak van duurzaamheid en vanuit consumentenperspectief. Betaalbaarheid staat onder druk, met name in de grote steden. Het consumentenvertrouwen is weliswaar nog steeds heel positief maar is de afgelopen periode wel afgenomen. Het is te voorbarig om te concluderen dat er sprake is van een trendbreuk maar duidelijk is dat de positie van de consument meer en meer onder druk komt te staan.

Met de HMI geeft Vesteda vanaf het eerste kwartaal in 2018 periodiek een beeld van de actuele situatie op de woningbeleggingsmarkt aan de hand van een 12-tal bepalende factoren. Er wordt niet alleen uitgegaan van economische- en woningmarktontwikkelingen maar ook de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en de situatie van de Nederlandse (woon-)consument wegen mee. De markt van huurwoningen en de tevredenheid van huurders in het belangrijke middensegment van de woningmarkt komen ook terug in de HMI. Deze samenstelling van factoren, volledig opgebouwd en onderbouwd met openbare data, vormt daarmee een unieke indicator en een goede afspiegeling van de elementen die voor Vesteda als woningbelegger en voor andere investeerders en beleggers van belang zijn.

Als grootste woningfonds van Nederland vindt Vesteda het belangrijk om de kennis over de Nederlandse woningbeleggingsmarkt te vergroten en om de transparantie te bevorderen. Met de Housing Market Indicator wil Vesteda daarom ook meer inzicht bieden in de actuele marktontwikkelingen en de belangrijkste trends.

Meer informatie over de Housing Market Indicator en de scores op de onderliggende factoren is te vinden op: www.vestedamarketwatch.com.