Amsterdam,
02
oktober
2023
|
07:12
Europe/Amsterdam

Vesteda pakt nummer 1-positie met hoogste duurzaamheidsscore in GRESB

In de jaarlijkse Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB) behaalt Vesteda in 2023 wederom vijf sterren, maar steeg tegelijkertijd van een 9e naar een 1e positie binnen de referentiegroep in Nederland en Europa.

De vijf-sterrenstatus is de hoogst haalbare rating binnen GRESB en betekent dat Vesteda wereldwijd tot de 20% best scorende fondsen behoort die meedoen aan de benchmark. Vesteda behaalde dit jaar voor het eerst de toppositie binnen de referentiegroep in Nederland en Europa. De totaalscore van Vesteda steeg van 88 punten (2022) naar 96 punten. Vorig jaar stond Vesteda nog op de negende plek en in 2015 zelfs op de elfde en laatste positie.

Grootste BREEAM-gecertificeerde vastgoedportefeuille ter wereld
Vesteda heeft in de afgelopen acht jaar veel effort gestoken in het integreren van duurzaamheid in haar operationele processen. Zo heeft Vesteda in 2022 vrijwel haar volledige woningportefeuille laten certificeren via de nieuwe richtlijn ‘BREEAM-NL In-Use Woningen’. Hierdoor ontstond meteen de grootste BREEAM-gecertificeerde vastgoedportefeuille ter wereld. Dit verklaart grotendeels de forse stijging in de benchmark ten opzichte van vorig jaar.

Aangescherpt duurzaamheidsbeleid tot 2030
Het bereiken van de toppositie is het tastbare resultaat van Vesteda’s duurzaamheidsactiviteiten in de afgelopen jaren. Dit betekent niet dat Vesteda op haar lauweren gaat rusten. Onlangs heeft Vesteda haar duurzaamheidsbeleid verder aangescherpt. In 2030 wil Vesteda 55% minder energie verbruiken dan in 1990. In de komende jaren richt Vesteda zich vooral op het beperken van de energievraag per woning door het verduurzamen van complexen met een hoog energieverbruik, het jaarlijks installeren van bijna 10.000 (gratis) zonnepanelen in de periode 2023-2027, het nemen van maatregelen tegen klimaatrisico’s en het betrekken van huurders bij het terugdringen van hun energieverbruik. Hiervoor is in de komende jaren 200 miljoen euro beschikbaar. Hiermee zorgt Vesteda voor betaalbare, duurzame en klimaatbestendige huurwoningen en een betere leefbaarheid in de wijk.