Amsterdam,
12
september
2023
|
14:11
Europe/Amsterdam

Vesteda maakt als eerste vastgoedbelegger gebruik van publieke blockchain bij groene financiering

Vesteda heeft een digitale, groene obligatie op de publieke blockchain uitgegeven om ervaring op te doen met deze technologie. In totaal haalde Vesteda hiermee vijf miljoen euro op bij DekaBank, een Duitse institutionele belegger. De opbrengst van deze transactie wordt gebruikt voor het (her)financieren van duurzame middenhuurwoningen. Vesteda is de eerste in de vastgoedsector die op deze manier een digitale, groene obligatie uitgeeft. ABN AMRO heeft deze transactie voor Vesteda verzorgd.

De volledige transactie, inclusief voorbereiding, plaatsing en documentering vond op digitale wijze plaats. Het eigendom van de obligatie werd in tokens vastgelegd op de blockchain. Bij de transactie ontving DekaBank unieke sleutels om op een veilige manier toegang te kunnen krijgen tot deze tokens.

Frits Vervoort, cfo van Vesteda: "Voor Vesteda was het een geweldige leerervaring om een digitale green bond uit te geven via de publieke blockchain. We hebben hierdoor waardevolle kennis verkregen over de voordelen van blockchaintechnologie in financieringsoplossingen. We bedanken DekaBank voor het vertrouwen en noemen ook graag de goede begeleiding en uitvoering door ABN AMRO. We blijven de ontwikkelingen op dit gebied uiteraard volgen, omdat we verwachten dat deze technologie ons in de toekomst verder zal helpen.”   

Olivier Aartsen, Hoofd Debt Capital Markets (DCM): "Bij ABN AMRO zijn we enorm blij met de plaatsing van de groene, digitale obligatie voor Vesteda, evenals met de lening die DekaBank op deze manier heeft willen verstrekken. We hebben prettig samengewerkt met Vesteda en DekaBank. Beide organisaties hebben laten zien dat ze openstaan voor innovaties".