Amsterdam,
16
december
2021
|
15:02
Europe/Amsterdam

Vesteda geeft keyworkers tijdelijk voorrang op betaalbare huurwoningen in De Aker

Er is sprake van een enorme schaarste op de woningmarkt. Veel mensen hebben moeite om een betaalbare woning te vinden. Ook in Amsterdam. Onder de Amsterdamse woningzoekenden bevinden zich veel keyworkers: onderwijzers, zorgmedewerkers en politieagenten. Vanwege hun beroep is het belangrijk dat zij in de buurt van hun werk kunnen wonen. Vesteda wil hen graag helpen bij het vinden van een betaalbare woning in hun eigen stad. Om die reden start Vesteda met een pilot. In 2022 krijgen alle keyworkers voorrang bij het toewijzen van een betaalbare woning in de Midden Akerveldsepolder in Amsterdam Nieuw West.

Vesteda verhuurt 337 eengezinswoningen en 96 appartementen in de Midden Akerveldsepolder. De pilot heeft betrekking op deze 433 woningen. Zodra een bestaande huurder van een van deze woningen het huurcontract beëindigt, wordt de woning via onze website gepubliceerd en aangemerkt als woning voor een keyworker

Wat zijn keyworkers?

De gemeente Amsterdam heeft een lijst met beroepen gepubliceerd die onder de term 'keyworker' vallen: leerkrachten in het primair (speciaal) onderwijs, docenten in het voortgezet onderwijs (eerste- of tweedegraads), verpleegkundigen, verzorgenden, gezinscoaches jeugd, begeleiders in de gehandicaptenzorg, dokters-, apothekers- en operatieassistenten, praktijkondersteuners, anesthesiemedewerkers en politieagenten. Deze lijst kan in de loop der tijd uiteraard worden aangepast.

Criteria

Keyworkers moeten een bezichtigingsaanvraag via onze website indienen en relevante documenten kunnen aanleveren, zoals een vast arbeidscontract, of een tijdelijk contract voor minimaal 1 jaar, van minimaal 28 uur per week. Uiteraard moet ook worden voldaan aan alle andere (inkomens)criteria voor deze woningen. Deze criteria staan vermeld bij de advertentie van de woning op onze website en in onze huurvoorwaardenHet is niet mogelijk dat bestaande huurders zelf kandidaat-huurders aandragen voor deze woningen.

Loting

Als een woning niet aan een keyworker kan worden aangeboden, wordt via loting een andere geïnteresseerde kandidaat-huurder geselecteerd.