Amsterdam,
23
februari
2022
|
10:01
Europe/Amsterdam

Vesteda en vier andere partners maken Struikroven Academy mogelijk

Vesteda heeft met bouwbedrijf Heijmans, circulair oogster New Horizon Urban Mining, sociaal vastgoedbeheerder Gapph en Fonds NME de handen ineen geslagen om Stichting Struikroven te helpen bij de realisatie van een Struikroven Academy. Met deze academy worden in heel Nederland lokale Struikrovers opgeleid om samen met bewoners planten en struiken te redden als er in een buurt nieuwbouw- of renovatieprojecten worden uitgevoerd. Op deze manier ontstaat er een landelijk dekkend struikroversnetwerk.

Struikroven is al enige tijd bezig aan een opmars in Nederland. Steeds vaker worden zij door woningverhuurders of projectontwikkelaars ingezet om samen met bewoners planten en struiken te redden van de sloop, zodat ze een tweede leven krijgen in de buurt. De opschaling naar een landelijk netwerk van Struikrovers is een logisch gevolg. De missie van Struikroven is om een vast onderdeel te worden van elk sloop-, renovatie- of nieuwbouwproject in Nederland. Deze missie komt in een stroomversnelling dankzij de financiële bijdrage van vijf ketenpartners.

“We zijn enorm blij met de investeringen van deze organisaties om onze opschaling mogelijk te maken’’, aldus Bernice Kamphuis van Stichting Struikroven. “De lokale Struikrovers, die binnenkort worden opgeleid, worden de grondtroepen van onze missie. Door lokale afdelingen te creëren, zijn de lijnen korter met lokale partijen en bewoners, waardoor we dichter en eerder bij het vuur zitten”.

Pieter Knauff van Vesteda is ook enthousiast over de samenwerking: “Wij ondersteunen het initiatief van Struikroven van harte. Door bestaand groen te beschermen tegen sloop wordt lokale biodiversiteit behouden en wordt leefbaarheid en community-vorming, juist in nieuwe woongebieden, bevorderd. Natuur verbindt! Dit sluit volledig aan op onze missie om door onze investeringen de duurzame kwaliteit van buurten en wijken te verbeteren.” 

Online-platform The Happy Activist lanceert eind februari een online wervingscampagne voor de nieuwe Struikrovers. Uit de aanmeldingen wordt een selectie gemaakt. De aanstaande Struikrovers kunnen vanaf april de opleiding volgen. De opleiding zal elementen bevatten, zoals basiskennis ecologie, community-building en kwartiermaken. Na de zomer gaan zij uit naam van de stichting aan de slag als lokale Struikrover in hun eigen regio. Dit najaar starten er naar verwachting al tien teams verspreid door Nederland.

Struikroven is van oorsprong een Eindhovens buurtinitiatief dat nu over heel Nederland wordt verspreid. Het verdwijnen van sloopgroen is een landelijk probleem: alleen al in Amsterdam zijn er de afgelopen jaren 600 voetbalvelden aan groen verdwenen door de komst van nieuwbouw. Struikrovers redden het bestaande groen uit voor-en achtertuinen en geven het in de omgeving een nieuwe bestemming. Dit doen we samen met bewoners uit de buurt. Het groen krijgt een tweede leven in tuinen van omwonenden, op plekken in de openbare ruimte, schoolpleinen of in een Roverstuin.