Amsterdam,
21
december
2022
|
16:08
Europe/Amsterdam

Vesteda en Europese Investeringsbank ondertekenen tweede financieringsovereenkomst

Na de financieringsovereenkomst van €150 miljoen in 2020 kwamen Vesteda en de Europese Investeringsbank (“EIB”) vandaag een tweede financieringsovereenkomst overeen van €150 miljoen. De overeenkomst heeft een termijn van 10 tot 15 jaar. Vesteda verwacht de lening op te nemen in de periode 2023-2025. De lening wordt gebruikt voor het verduurzamen van bestaande woningen en voor het verwerven van nieuwe duurzame en betaalbare wooncomplexen. Op deze wijze wil Vesteda huurders met een middeninkomen betaalbare woningen aanbieden.

De nieuwbouwcomplexen voldoen aan de Europese normen voor energie-efficiënte gebouwen. Het verduurzamen van bestaande Vesteda-woningen levert daarnaast een significante vermindering van de energiebehoefte en CO2-uitstoot op. Vesteda heeft haar energiebesparingsdoelstelling onlangs aangepast van 50% naar 55% vermindering in 2030 (ten opzichte van 1990). Mede door de doelstellingen en voorwaarden van het klimaatakkoord van Parijs te overtreffen en door het verduurzamen van (bestaand) vastgoed, wil Vesteda zich opstellen als voorloper op duurzaamheidsgebied.

EIB Vice-President Kris Peeters stelde: “Er zijn in Nederland meer woningen nodig, maar in het kader van klimaatverandering is de duurzaamheid van die woningbouw momenteel een zeer belangrijk onderwerp. Vesteda heeft zich ook ambitieuze doelen gesteld om de CO2-uitstoot van haar woningbestand omlaag te brengen. Als klimaatbank van Europa is de EIB dan ook blij dat ze deze positieve samenwerking voort kan zetten.

Frits Vervoort: “Vesteda en de Europese Investeringsbank hebben beiden een sterke ambitie op het gebied van duurzaamheid en betaalbaar wonen. Na de eerste financieringsovereenkomst in 2020 zijn we zeer verheugd met de tweede overeenkomst. Ook deze financiering wordt gebruikt voor verduurzaming van bestaande woningen en voor de verwerving van nieuwe duurzame en betaalbare woningen. We zijn dankbaar voor de steun en waarderen de goede relatie met de EIB. Beide transacties onderschrijven Vesteda’s strategie, die is gericht op duurzame en betaalbare woningen.”

De Europese Investeringsbank (EIB) verstrekt leningen die voldoen aan de prioriteiten van de Europese Unie, zoals het bevorderen van gelijkheid, sociale cohesie en duurzame ontwikkeling.