Amsterdam,
28
juni
2023
|
14:33
Europe/Amsterdam

Vesteda biedt dak- en thuisloze jongeren onderdak via Warm Thuis

Stichting De Herberg uit Breda en Vesteda ondertekenden een eerste huurovereenkomst in het kader van Warm Thuis. Dit initiatief is bedoeld om maximaal drie (dreigend) dak- en thuisloze jongeren tussen achttien en 27 jaar zoveel mogelijk zelfstandig te laten wonen. Op 3 juli verhuizen de eerste jongeren naar de Vesteda-woning, waar ze een eigen slaapkamer hebben en een gemeenschappelijke keuken en badkamer.   

Steeds meer jongeren raken dak- of thuisloos. Inmiddels is één op de vijf dak- en thuislozen een jongere tussen achttien en 27 jaar oud. Vesteda vindt het Warm Thuis-initiatief van Stichting De Herberg daarom van grote maatschappelijke waarde. Door een woning te verhuren kunnen jongeren onder professionele begeleiding van De Herberg werken aan hun toekomst. Het Warm Thuis-traject duurt gemiddeld een jaar. In die periode kunnen de jongeren, die vaak uit een jeugdinstelling komen of te maken hebben met een instabiele (thuis)situatie, tot rust komen, werken aan hun herstel en uitkijken naar permanente woonruimte.

Met Stichting De Herberg werkt Vesteda ook al samen in een ander initiatief: Onder de Pannen. Via Onder de Pannen kunnen Vesteda-huurders een kamer onderverhuren aan mensen die door omstandigheden hun huis verliezen, bijvoorbeeld door scheiding, verlies van baan of faillissement.