Amsterdam,
17
oktober
2023
|
08:21
Europe/Amsterdam

Vesteda behaalt een wereldwijde toppositie in duurzaamheid

RE_sector_leader_hor

Vanochtend werd bekend dat Vesteda door GRESB is uitgeroepen tot Global Sector Leader Residential. Dit is de eerste keer dat Vesteda deze wereldwijde toppositie heeft weten te bemachtigen. Op 1 oktober kreeg Vesteda ook al de vijf-sterrenstatus en de toppositie binnen de referentiegroep in Nederland en Europa.

CEO Gertjan van der Baan is enorm trots op deze prestatie: “Dit is geweldig nieuws. In 2015 stond Vesteda op de laatste positie in Nederland. Dat was voor ons een wake-up call om meer aandacht en geld te besteden aan de verduurzaming van onze portefeuille en ons ESG-beleid. Deze enorme investeringen betalen zich de laatste jaren steeds meer uit. Inmiddels hebben we de grootste BREEAM-gecertificeerde vastgoedportefeuille ter wereld en in de komende jaren richten we ons op het verder beperken van de energievraag per woning en het outperformen van het Parijs-akkoord. Hiervoor hebben wij de komende jaren 200 miljoen euro beschikbaar gekregen van onze aandeelhouders: de pensioenfondsen en verzekeraars.”

Sebastien Roussotte, CEO van GRESB: "De sector leaders zijn de kampioenen van de sector. Zij nemen het voortouw in het streven naar een net-zero toekomst en stuwen de sector vooruit. Wij feliciteren alle sector leaders en bedanken hen van harte voor hun toewijding, leiderschap en inzet voor ESG-principes en duurzaamheid."

De totaalscore van Vesteda steeg van 88 punten (2022) naar 96 punten. In 2030 wil Vesteda 55% minder energie verbruiken dan in 1990. De komende jaren werkt Vesteda verder aan het verduurzamen van complexen met een hoog energieverbruik, het jaarlijks installeren van bijna 10.000 (gratis) zonnepanelen in de periode 2023-2027, het nemen van maatregelen tegen klimaatrisico’s en het betrekken van huurders bij het terugdringen van hun energieverbruik. Hiermee zorgt Vesteda voor betaalbare, duurzame en klimaatbestendige huurwoningen en een betere leefbaarheid in de wijk.