Amsterdam,
08
mei
2023
|
15:13
Europe/Amsterdam

Trillingen in Willemstoren mogelijk veroorzaakt door festival

Vrijdagavond voelden meerdere bewoners in de Willemstoren (Rotterdam) rond de klok van 20.30 uur trillingen in het gebouw. Vesteda ving bewoners op en na grondig onderzoek gaven brandweer, politie en Bouw- en Woningtoezicht rond 0.30 uur het sein veilig en kon iedereen weer terugkeren naar huis. 

Op maandag 9 mei onderzocht Bouw- en Woningtoezicht de Willemstoren opnieuw. Het gebouw werd van beneden tot boven onderzocht. Er is wederom vastgesteld dat het gebouw geen scheuren vertoont en de conclusie van het onderzoek is dat de constructie, en dus het gebouw, veilig is.

Bouw- en Woningtoezicht heeft de oorzaak van de trillingen niet kunnen vaststellen. Hoewel bewijs ontbreekt zou de oorzaak gevonden kunnen worden in de geluidsgolven van het muziekfestival van vrijdagavond. De Houtlaan zou dan als trechter hebben gefungeerd, totdat de geluidsgolven op de achterkant van de Willemstoren stuitten.

Om meer zekerheid te krijgen over de mogelijke oorzaak heeft Vesteda inmiddels opdracht gegeven om een aantal trillingsmeters in de Willemstoren te laten plaatsen. Mochten er zich nieuwe trillingen voordoen, dan worden deze geregistreerd. Ook worden alle technische installaties nog een keer nagelopen.