Amsterdam,
30
mei
2018
|
10:01
Europe/Amsterdam

Nederland krijgt eerste 3D-geprinte woning van beton, in Bosrijk Eindhoven

Innovatieve partijen bundelen krachten met Project Milestone

Gemeente Eindhoven, TU Eindhoven en de bedrijven Van Wijnen, Vesteda, Saint Gobain-Weber Beamix en Witteveen+Bos gaan het eerste bewoonbare huis realiseren dat rechtstreeks uit de printer komt rollen. De woning wordt de eerste van vijf woningen van 3D-geprint beton, die de komende jaren neergezet worden in de Eindhovense Groenplaats Bosrijk, een landschapspark waar woningen te gast zijn in het groen, gelegen in nieuwbouwwijk Meerhoven. De partners ondertekenen hiervoor op 30 mei de samenwerkingsovereenkomst.

Wereldprimeur
Beton printen in 3D is een innovatie die de potentie heeft om de toekomst van de (woning)bouw ingrijpend te veranderen op het gebied van snelheid, betaalbaarheid, duurzaamheid, vorm- en keuzevrijheid. De TU Eindhoven is met haar 3D Concrete Printing Centrum - onder leiding van Prof. Dr. Ir. Theo Salet - één van de wereldkoplopers op dit gebied. De vijf Eindhovense woningen zullen daadwerkelijk in gebruik genomen worden, en dat is een wereldprimeur. Dat betekent onder meer dat de woningen moeten voldoen aan de geldende bouwvoorschriften en aan de eisen die bewoners van nu stellen aan zaken als indeling, comfort, betaalbaarheid en kwaliteit. De woningen worden als beelden in een beeldentuin gezet, zodat ze onderdeel worden van het DNA van de Eindhovense wijk Bosrijk. Medio 2019 zal de eerste betaalbare 3D-geprinte huurwoning bewoonbaar zijn.

Realtime innovatie
De vrijstaande woningen van Project Milestone worden na elkaar gerealiseerd, waardoor onderzoek naar de techniek in ontwikkeling blijft. Dat betekent dat elke nieuwe woning kan profiteren van voortschrijdende inzichten en kennis en direct aangepast kan worden aan de wensen van de bewoners. Zo zal de eerste woning een gelijkvloerse woning worden die off-site wordt geprint. De ambitie is om de vijfde woning, bestaande uit drie lagen, op locatie te realiseren. Voor de samenwerkende partners is Milestone echter nadrukkelijk geen experiment. Zij zien de ontwikkeling als een baanbrekende innovatie die voor opschudding kan zorgen in de (woning)bouwsector.

Vormvrijheid
Het bijzondere ontwerp van Houben / Van Mierlo architecten is een spraakmakend architectonisch hoogstandje, geïnspireerd op zwerfkeien in een groen landschap. De ruimte om de woningen heen is in feite de tuin van de bewoners van Bosrijk. Met de 3D-printer kunnen vrij eenvoudig vormen gerealiseerd worden die op de traditionele bouwwijze zeer arbeidsintensief zouden zijn. Vormen die door middel van de 3D-printer op een snelle wijze kunnen worden gecreëerd. Hierdoor zijn er meer mogelijkheden om maatwerk te leveren aan de bewoners. Dit geldt met name voor de buitenzijde van de woning. De functionaliteit en kwaliteit van de binnenzijde wordt goed bewaakt. De ‘antieke kast’ kan straks gewoon tegen een rechte wand worden geplaatst.

Meer informatie
Voor meer informatie, beeld- en videomateriaal bezoek de website www.3dprintedhouse.nl