Amsterdam,
01
juni
2019
|
13:26
Europe/Amsterdam

Housing Market Indicator van Vesteda daalt naar 7,3

Woningbelegger Vesteda waardeert de huidige marktomstandigheden voor woningbeleggers in Nederland met een 7,3 (Q1 2019). Dit is een daling ten opzichte van de 7,9 van een half jaar terug (Q3 2018). De daling wordt met name veroorzaakt door het lage consumentenvertrouwen en de relatief hoge inflatie. Dit is het eerste kwartaal waarin er een daling te zien is sinds de lancering van de Housing Market Indicator (HMI) in Q1 2018. Het is te vroeg om te spreken van een neerwaartse trend maar het is wel een signaal van de druk op de Nederlandse woningmarkt.

Met de HMI geeft Vesteda vanaf het eerste kwartaal in 2018 periodiek een beeld van de actuele situatie op de woningbeleggingsmarkt aan de hand van een 12-tal bepalende factoren. Er wordt niet alleen uitgegaan van economische- en woningmarktontwikkelingen maar ook de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en de situatie van de Nederlandse (woon-)consument wegen mee. De markt van huurwoningen en de tevredenheid van huurders in het belangrijke middensegment van de woningmarkt komen ook terug in de HMI. Deze samenstelling van factoren, volledig opgebouwd en onderbouwd met openbare data, vormt daarmee een unieke indicator en een goede afspiegeling van de elementen die voor Vesteda als woningbelegger en voor andere investeerders en beleggers van belang zijn.

Als grootste woningfonds van Nederland vindt Vesteda het belangrijk om de kennis over de Nederlandse woningbeleggingsmarkt te vergroten en om de transparantie te bevorderen. Met de Housing Market Indicator wil Vesteda daarom ook meer inzicht bieden in de actuele marktontwikkelingen en de belangrijkste trends.

Meer informatie over de Housing Market Indicator en de scores op de onderliggende factoren is te vinden op: www.vestedamarketwatch.com.