Amsterdam,
29
mei
2020
|
08:40
Europe/Amsterdam

Housing Market Indicator van Vesteda daalt naar 7,0

Over het eerste kwartaal van 2020 waardeert woningbelegger Vesteda de marktomstandigheden voor woningbeleggers in Nederland met een 7,0. Dit is een daling met 0,4 ten opzichte van het vorige kwartaal.

In de woningmarktcijfers over het eerste kwartaal spelen de effecten van de maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen niet of nauwelijks een rol. Deze maatregelen werden immers op 15 maart ingevoerd, aan het eind van het eerste kwartaal. Zo is er nog geen impact van de corona-maatregelen te zien op het prijsniveau van koop- en huurwoningen. Een aanhoudende vraag lijkt een stevige prijsbasis te leggen voor huurwoningen in het middensegment.

Economie onder druk

De daling van de Housing Market Indicator (HMI) geeft echter wel aan dat de economie onder druk is komen te staan. Er is inmiddels sprake van een sterk afgenomen consumentenvertrouwen, een dalend bruto binnenlands product en een stijgende werkloosheid. Deze ontwikkelingen zullen ongetwijfeld invloed hebben op de woningmarkt in de komende kwartalen, maar in welke mate is onzeker.

Meer informatie

Meer informatie over de Housing Market Indicator van Vesteda en onderliggende scores is te vinden op www.vestedamarketwatch.com of neem contact op met Erwin Evers via 06 22 89 41 06.