Amsterdam,
09
oktober
2020
|
16:19
Europe/Amsterdam

Geen loden waterleidingen in Amsterdamse Vesteda-woningen

Vesteda liet de afgelopen zes maanden ruim 200 Amsterdamse huurwoningen onderzoeken op aanwezigheid van loden leidingen. Het onderzoek werd uitgevoerd door Normec, in samenwerking met bouwbedrijf Hilhorst. Woning-voor-woning werden huurders benaderd om een watermonster af te kunnen nemen. In vrijwel alle monsters werd minder dan 1 microgram lood per liter (µg/l) aangetroffen. Vesteda neemt de gemiddelde loodconcentratie in Nederlands kraanwater (1 µg/l) als norm en is hiermee veel strenger dan de wettelijke norm van 10 µg/l.

Bij twaalf woningen werd een loodgehalte tussen 1 en 5 µg/l in het drinkwater aangetroffen, ook ruim binnen de huidige wettelijke norm. Vesteda laat in overleg met de huurders toch vervolgonderzoek uitvoeren, om de oorzaak van deze minimale afwijking te kunnen achterhalen.

Ruth Bremer, regiomanager Amsterdam reageert verheugd: "Na de uitbraak van het coronavirus maakten we de keuze om het onderzoek toch voort te zetten. Weliswaar met extra voorzorgsmaatregelen om eventuele verspreiding van het virus te voorkomen. Gelukkig werden we hierin gesteund door het vertrouwen van onze huurders. We zijn erg blij met dit goede onderzoeksresultaat.

Vesteda startte het onderzoek in maart omdat uit verschillende onderzoeken blijkt dat consumptie van loodhoudend drinkwater ongezond is. Vesteda onderzocht ruim 200 woningen rond het Olympiaplein, President Kennedylaan en Churchilllaan, omdat deze voor 1960 werden gebouwd. Bij nieuwere woningen vindt geen onderzoek plaats, omdat het sinds 1960 verboden is om loden leidingen aan te leggen.