Amsterdam,
26
maart
2018
|
16:22
Europe/Amsterdam

De Boel genomineerd voor Gouden A.A.P. 2018

De Boel is genomineerd voor de Amsterdamse Architectuur Prijs 2018! In totaal dingen dit jaar tien gebouwen mee naar dé prijs voor het beste gebouw van Amsterdam van het voorgaande jaar. Op donderdag 12 april wordt de Gouden A.A.P. 2018 uitgereikt aan de architect en opdrachtgever van het winnende project.

Transformatie De Boel
Vesteda heeft het gebouw De Boel aan de De Boelelaan in Amsterdam Buitenveldert, dat dateert uit 1964, getransformeerd tot een aantrekkelijk en modern woon- en werkgebouw. Hans van Heeswijk architecten maakte het hoofdontwerp, droeg zorg voor de bouwkundige detaillering en ontwierp de inrichting.

Na renovatie telt het flatgebouw 144 huurappartementen en op de bovenste laag zijn tien penthouses gerealiseerd. Het gebouw is verbouwd voor de doelgroep young professionals en biedt aantrekkelijke, betaalbare huurwoningen. Het concept is share and create: bewoners delen een polderdak en de elektrische auto's in de garage. Daarnaast heeft Vesteda het concept ‘woningdelen’ in dit complex geïntroduceerd.

Op de eerste verdieping van De Boel bevindt zich het nieuwe hoofdkantoor van Vesteda. De inrichting heeft een stoere, open uitstraling met een uitnodigend, licht en ruimtelijk karakter.

De locatie aan de De Boelelaan, pal tegenover de Zuidas, naast de VU-Amsterdam, maar ook met de woonkwaliteit van Buitenveldert, maakt dit tot een ideale locatie.

Share: Autodelen voor huurders en medewerkers
Op de begane grond zijn de gesloten garagedeuren vervangen voor glazen deuren. Hierachter zijn elektrische auto’s beschikbaar gesteld die door middel van een online platform worden ingezet als deelauto. De bewoners van complex De Boel en de medewerkers van Vesteda delen samen de elektrische auto’s. Hiermee draagt Vesteda bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het verlagen van de parkeerdruk in Amsterdam.

Create: Polderdak als ontmoetingsplek
Op het middelste deel van het dak is een gemeenschappelijke daktuin aangelegd met panoramisch uitzicht. De daktuin biedt bewoners de ruimte om in alle rust en privacy te recreëren of om met medebewoners een feestje te vieren. De daktuin is uitgevoerd als polderdak, waardoor het water wordt gebufferd en de druk op de riolering wordt ontlast. Het compenseert ook het tekort aan oppervlaktewater in het omliggende Zuidas-gebied.

Bekijk de virtuele tour van het volledige project.

De Amsterdamse Architectuur Prijs
De Amsterdamse Architectuur Prijs (Gouden A.A.P.) is een initiatief van Architectuurcentrum Amsterdam, en is nadrukkelijk een prijs voor architect én opdrachtgever. De Gouden A.A.P. 2018 wordt uitgereikt aan het gebouw dat volgens een vak- en een publieksjury als beste wordt gezien van alle bouwprojecten die in 2017 binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam zijn opgeleverd.

Kijk voor meer informatie over de Gouden A.A.P. 2018 en de overige genomineerden op https://www.arcam.nl/nominaties-amsterdamse-architectuur-prijs-2018-bekend/