Amsterdam,
23
maart
2023
|
17:53
Europe/Amsterdam

Bewoners vrezen verstoring nachtrust door poppodium Merleyn

Het Nijmeegse college is van plan om direct naast een appartementencomplex een nieuw gebouw voor poppodium Merleyn te realiseren. Deze nieuwe locatie ligt op slechts drie meter afstand van bestaande woningen, waaronder 122 Vesteda-appartementen aan de Nieuwe Marktstraat en Stieltjesstraat. Vesteda-huurders en andere bewoners vrezen voor slapeloze nachten door geluidsoverlast.

Tijdens de raadsvergadering van 22 maart leek een meerderheid van de raadsfracties de toekomstige nachtrustverstoring van bewoners te bagatelliseren. Deze fracties leggen hun verantwoordelijkheid voor het welbevinden van buurtbewoners naast zich neer en wijzen naar het poppodium voor oplossingen. Bewoners hebben hier weinig vertrouwen in.

Bewoners maken zich vooral zorgen over het stemgeluid van aankomende en vertrekkende bezoekers. Een terechte zorg, omdat het nieuwe poppodium vlak naast hun slaapkamers moet verrijzen. Het plan voldoet niet aan de geluidsnormen, maar volgens de reacties kan het poppodium dit oplossen door ‘gedragsmaatregelen’. Echter, 's zomers is -met het slaapkamerraam in ventilatiestand- het omroepen van een vertraging op het NS-station al duidelijk hoorbaar in de slaapkamers van bewoners. Ook worden bewoners uit hun slaap gewekt door pratende reizigers, die op de stoep bij het appartementencomplex op een trein wachten. Deze overlast wordt onhoudbaar als er meerdere avonden per week, midden in de nacht, zo’n 200 bezoekers op enkele meters van de slaapkamerramen voorbij trekken.

Vesteda steunt het protest van de bewoners: “Er is grote behoefte aan middenhuurwoningen in Nijmegen, onder meer voor verpleegkundigen, politieagenten en leraren. Het liefst in het centrum, vlakbij het openbaar vervoer. Het wordt voor ons erg lastig om deze appartementen langdurig te kunnen blijven verhuren als er sprake is van veel geluidsoverlast.“