Amsterdam,
17
maart
2021
|
10:02
Europe/Amsterdam

BAM Wonen levert 96 verduurzaamde huurappartementen in Amstelveen op

BAM Wonen heeft in onze opdracht 96 huurappartementen in Amstelveen verduurzaamd naar comfortabele, energiezuinige en gasloze woningen. De galerijflat aan Schokland in de wijk Randwijck dateert uit de jaren zestig. BAM Wonen heeft de flat losgekoppeld van het gas. Voortaan voorziet stadsverwarming in warmte en warm water.  Bewoners koken voortaan op inductie. De verduurzaming brengt de appartementen van energielabel D naar energielabel A en resulteert in een jaarlijkse CO2-reductie van circa 105.000 kilogram. 

‘We zijn als Vesteda erg trots op het eindresultaat en samen hebben we weer een belangrijk stapje gezet richting een klimaatneutrale samenleving. We zijn de bewoners van Schokland enorm dankbaar voor hun begrip en geduld. Vooral de geluidsoverlast was voor hen niet altijd even makkelijk, mede vanwege het thuiswerken tijdens de coronamaatregelen. In overleg met BAM werden de werkzaamheden met veel geluidsoverlast alleen ‘s ochtends uitgevoerd, waardoor ‘s middags meer rust voor de bewoners ontstond’, aldus Kees Korver en Paul Ingram.

Jasper Blanken, directeur Renovatie Concepten bij BAM Wonen reageert alsvolgt: ‘De afgelopen drie jaar hebben we meer dan 500 appartementen en woningen van Vesteda verduurzaamd. We zijn trots op deze ketensamenwerking waarin we de woningportefeuille toekomstbestendig maken. In Amstelveen hebben we bewoners begeleid in de overstap naar gasloos wonen en koken. We gaven uitleg, maar ook een inductiekookplaat en nieuwe pannenset. Ik vind dat een mooi voorbeeld van samen verduurzamen en ik kijk uit naar vervolgprojecten met Vesteda.’

Energiezuinig, veilig en eigentijds

De appartementen zijn na de verduurzaming zowel energiezuiniger als comfortabeler. Voor bewoners betekent de overstap naar het gasloze warmtenet dat zij voortaan elektrisch koken en geen individuele boiler in de badkamer meer hebben. In Amstelveen is eveneens het ventilatiesysteem verbeterd. De nieuwe, drukgestuurde dakventilatoren maken het mogelijk dat bewoners op elk gewenst moment hun woning individueel kunnen ventileren. Op verzoek van de bewoners is de entree van de galerijflat vernieuwd en is de ingang van de fietsenstalling is verbeterd met een elektronische toegangsdeur. Er is ook meteen groot onderhoud uitgevoerd: schilderwerk, reinigen van de gevels, het herstellen van het voegwerk van de kopgevels en het reinigen van de balkonhekken. Aan de voorzijde is het hekwerk vernieuwd. De Schokland-flat is daarmee zowel energetisch als esthetisch weer toekomstbestendig.