Amsterdam,
12
april
2022
|
17:40
Europe/Amsterdam

Amersfoortse huurders waarderen woningverduurzaming met 8.5

BAM Wonen heeft het verduurzamingsproject Schuilenburg in Amersfoort met succes afgerond. De energiebesparende maatregelen realiseren een jaarlijkse reductie van het gasverbruik van 102.000 m3 en verminderen de CO2-uitstoot met 300.000 kg. BAM Wonen verrichtte ook onderhoudswerkzaamheden aan de woningen uit eind jaren zestig. De borstwering van de voor- en achtergevel werden uitgevoerd met Keralit-gevelbekleding in de kleur grijs, die past bij de oorspronkelijke architectuur. In combinatie met de nieuwe dakpannen, regenpijpen en dakgoten en het herstellen van voeg- en metselwerk is er een heel nieuw straatbeeld ontstaan in Schuilenburg.

Schuilenburg is voor ons een prachtig voorbeeld van een verduurzamingsproject met extra aandacht voor circulariteit, naast het verbeteren van het wooncomfort voor onze huurders, aldus Paul Ingram, specialist Techniek. “BAM Wonen en wij hebben in dit project samengewerkt met bouwkringloop KLUS en Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden. Zowel de hardhouten deuren en de draairamen, als het overtollige huisraad hebben hierdoor een tweede leven gekregen via deze lokale kringlooppartijen.” 

Jeffrey Wools, technisch coördinator vult Paul aan: “Naast esthetische aanpassingen werden verschillende energiebesparende maatregelen toegepast, zoals het isoleren van het dak aan de buitenzijde, het aanbrengen van spouwmuurisolatie en bodemisolatie. Ook werden nieuwe kunststof kozijnen met HR++glas geplaatst en zes zonnepanelen per woning. Door deze maatregelen is de woning beter geïsoleerd en behoren vocht en tocht tot het verleden. De energielabels van deze woningen werden verhoogd van D/E naar A. Voor de bewoners betekent dit meer wooncomfort en een lager energieverbruik." 

Anouk Mulder, projectleider renovatieconcepten bij BAM Wonen is goed te spreken over de samenwerking met Vesteda: "De wederzijdse verwachtingen waren vanaf de start glashelder. Dat zorgt voor een mooi resultaat in Schuilenburg. Bewoners zijn blij met hun duurzame woning. Ze geven gemiddeld een rapportcijfer 8,5. En ook de buurtdieren zijn tevreden: we zien dat de eerste nestkasten ook al door vogels in gebruik zijn". In de wijk Schuilenburg werden in overleg met Vogelbescherming Nederland tientallen permanente huismus-, gierzwaluw- en vleermuiskasten geplaatst in de kopgevels van de woningen.